Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
87

РОЗДІЛ 4. Охорона праці на підприємстві

 

     Стаття 13 Закону України «Про охорону праці»  вимагає  від   роботодавця

створення на робочому місті в кожному структурному підрозділі умов праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З такою метою роботодавець має забезпечити функціонування системи управління охороною праці.

      Система управління охороною праці (СУОП) – частина загальної системи управління виробництвом, яка сприяє запобіганню нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, а також небезпеці для третіх осіб, що виникають у процесі виробничої діяльності, і включає в себе комплекс взаємопов’язаних заходів на виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці.

      Коментований документ ( далі – Рекомендації) покликаний вчинити так, щоб СУОП була належно організована в кожному із суб’єктів господарювання, що використовують найману працю, незалежно від форми власності та виду діяльності ( далі – СГ ).

      Зважаючи на Рекомендації, СГ бажано створити координаційну раду за участі представників служби охорони праці, профспілок або осіб, уповноважених трудовим колективом, яку повинен очолити керівник СГ. Ця рада розробляє Положення про СУОП з урахуванням виду діяльності та специфіки виробництва. Положення затверджують наказом по підприємству. СУОП може бути складовою частиною загальної системи управління виробництвом. Вимоги положення стануть обов’язковими для всіх працівників СГ.Це поліпшить стан охорони і безпеки праці на підприємствах.

      Наказом Міністерства праці та соціальної політики  України   затверджені 

Правила безпеки для виробництва хліба, хлібобулочних та макаронних виробів. Дія Правил поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та відомчої належності, які виробляють хліб, хлібобулочні та макаронні вироби.