Особливості економічної структури розвинутих країн та зовнішньоекономічних зв’язків Німеччини та України
13

У географічній структурі української зовнішньої торгівлі Німеччина була і залишається важливим зовнішньоторговельним партнером України серед інших країн світу і регіону, роль якої протягом останніх років помітно зросла. Так, на початок досліджуваного періоду (1996 р.) частка Німеччини у зовнішній торгівлі України товарами становила 2,9% в експорті і 6,1% в імпорті, у зовнішній торгівлі послугами – відповідно 1,9% та 2,8%. А вже у 2000 р. ці показники виглядали наступним чином: у зовнішній торгівлі товарами – 5,1% в експорті і 8,1% в імпорті, у зовнішній торгівлі послугами – 3% в експорті і 6% в імпорті.

Аналіз зовнішньої торгівлі в розрізі федеральних земель показує, що більше ніж 80% загального українсько-німецького товарообігу припадає на західні федеральні землі, з них лише три землі - Північний – Рейн Вестфалія, Баварія та Баден – Вюртемберг – ведуть більше половини торговельних операцій Німеччини з Україною (55,7% вітчизняного експорту і 56% німецького імпорту). Такий розподіл зумовлений, перш за все, високим рівнем промислового розвитку та концентрацією капіталу, по-друге, стійкими торговельними традиціями.

За обсягами вкладених в українську економіку інвестицій Німеччина була у минулому і залишалась у 2000 р. в першій десятці провідних інвесторів (6 місце серед країн-інвесторів після США, Кіпру, Нідерландів, Росії та Великої Британії). Німецькі інвестиції становлять близько 6% від загальної суми іноземних інвестицій, вкладених в економіку України з усіх країн світу у 2000 р. (17,5% у 1996р.).