Проблеми перевезень на залізничному транспорті
5

Найвисокогірніша залізнична станція України — станція Бескид — розташована на висоті 790 м над рівнем моря в Карпатах; що найдовший тунель на залізницях України побудований у Карпатах на одному з найскладніших гірських перегонів Щербин — Сянки. Його довжина 908 м.

Залізничним транспортом перевозять такі вантажі:

1) мі­неральні будівельні матеріали;

2) кам'яне вугілля;

3) руду (залізну і марганцеву);

4) чорні метали;

6) зерно і продукти його переробки;

7) мінеральні і хімічні добрива;

8) лісоматеріали.

Загалом перевезення вантажів залізничним транспортом в 2007 р. порівняно з 2006 р. зменшилося на 28 % і становило 532 млн. т. Скоротився обсяг перевезень на всіх залізницях в цілому, а також і за всією номенклатурою вантажів для дер­жавних потреб, у тому числі: хімічних і мінеральних добрив — на 40 %, нафти і нафтопродуктів, коксу, цементу, зерна і продуктів перемолу — на третину.

Об’єднана транспортними центрами і вузлами дорожня мережа разом з рухомим складом, портами, складськими та іншими господарствами утворюють транспортний комплекс держави. На 10 тис. км2 території припадає 372 км залізничних колій, 78 км – внутрішньоводних і 2800 км – автомобільних шляхів з твердим покриттям. Найбільше перевозять вантажів і пасажирів залізничний та автомобільний види транспорту.

Залізничний транспорт отримав в Україні високий рівень розвитку. Він займає перше місце за вантажообігом (36%) і друге місце (після автомобільного) – за пасажирообігом. Довжина залізничних доріг становить близько 23 тис. км (2/3 з них електрифіковані). Приблизно стільки ж (до 25 тис. км) становить протяжність залізниць підприємств (у т.ч., під’їзних шляхів і відгалужень).