Аналіз сильних і слабих сторін підприємства. Визначення стратегічних цілей. Реалізація стратегії
3

1. Аналіз сильних і слабих сторін підприємства

 

 

 

На підприємствах створюються служби контролінгу, які  в процесі виконання своїх функцій використовують велику кількість методів аналізу. Вони використовують загальнометодологiчні та загальноекономічні методами, а також і специфічні. До перших методів належать такі, як спостереження, порівняння, групування, аналіз, трендовий аналіз, синтез, систематизація, прогнозування. До основних специфічних методів контролiнгу належать:

- аналіз точки беззбитковості;

- бенчмаркінг;

- вартісний аналіз;

- портфельний аналіз;

- SWОТ-аналіз (аналіз сильних і слабких місць);

- АВС-аналіз;

- XYZ-аналіз;

- методи фінансового прогнозування (експертні, екстраполяції тощо).

Одним з важливих методів стратегічного контролінгу є так званий аналіз сильних (Strength) і слабких (Failure) місць, а також наявних шансів (Opportunity) і ризиків (Threat). В економічній літературі цей вид аналізу позначається також як SWOT-аналіз (SWOT-analysis). Даний вид аналізу може здійснюватися стосовно всього підприємства, його структурних підрозділів, а також у розрізі окремих видів продукції. На основі результатів аналізу ендогенного середовища розробляються рекомендації щодо:

- усунення наявних слабких місць;

- ефективного використання існуючого потенціалу (сильних сторін).

У результаті SWOT-аналізу екзогенного середовища виявляється позитивний і негативний вплив на підприємство ззовні. На основі цього виробляються пропозиції стосовно