Створення навчальних ігор в процесі економічного навчання
5

Розділ 1. Створення навчальних ігор в процесі економічного  навчання

1.1. Навчальні економічні ігри та їх класифікація

 

 

Навчання є системою викладання та учіння з допомогою різних дидактичних засобів і спільної діяльності викладача й учня. Схематично це показано нижче (рис.1.1):

Рис. 1.1. Навчання як система

Традиційною методикою процес навчання ведеться у формі монологу або діалогу.  У поняття активних методик навчання входять рольові, упра­влінські та навчальні ігри, соціально-психологічні, педагогічні й інші тренінги, комп’ютерні ігри - все те, що забезпечує максималь­ну спільну активність викладача і учнів - педагогіку співпраці.  Гра, як метод навчання, і дозволяє ніби насправді пережити певну ситуацію. Це один із дійових способів повернути навчання лицем до конкретної людської практики.

Гра — це школа людських взаємовідносин. У грі немає особи, яка навчає. Процес навчання ведеться мовою дій, учасники гри вчаться і вчать через активні обопільні контакти. Гра — це школа соціального досвіду, і то досвіду набагато ширшого, ніж сюжет конкретних ігор.

Оволодіння методикою навчання шляхом використання навчальних ігор є в певному розумінні вершиною методичної майстерності викладача. Ігри — це доля активних молодих та деякої  частини викладачів зі стажем, котрі, володіючи традиційною «педагогікою сходження», прагнуть важкої мети - «педагогіки співпраці», «навчальної діяльності через рольову гру».