Наймана праця: сутність та еволюція
3

Вступ

 

 

Розвиток інституту найманої праці є одним з визначальних для забезпечення стабільного й безпечного розвитку держави. Сучасний етап розвитку зв'язаний з новим поглядом на робочу силу як на один із ключових ресурсів економіки. Тому свідчення - зростання ролі людського фактора в умовах технологічного етапу НТР, коли в наявності є пряма залежність результатів виробництва від якості, мотивації і характеру використання робочої сили в цілому й окремого працівника зокрема.

Робоча сила являє собою товар особливого роду, виробничі якості якого цілком визначають конкурентноздатність і прибутковість підприємства. Вона є основним ресурсом і визначається сукупністю фізичних, розумових і духовних здібностей, завдяки яким людина може брати участь у трудовій діяльності.

Матеріальні вкладення в людські ресурси і кадрову роботу стають довгостроковим фактором конкурентноздатності і виживання фірми в умовах ринкової економіки. В міру розширення і поглиблення, особливо в останні два десятиліття науково - технологічної революції, освоєння високоскладних технологій і масовою комп'ютеризацією національна економіка вже не може обходитися без масового грамотного працівника.

Однак таке становище існує лише декілька десятирічь, а попередня людська історія свідчить про зовсім інший характер трудових відносин.

Сучасні процеси економічного розвитку обумовлюють значущість інституту найманої праці.

Вищезазначене обумовлює актуальність теми, яка має назву «Наймана праця: сутність та еволюція».

Виходячи з цього метою курсової роботи є розкриття сутності найманої праці, аналіз особливостей її розвитку.

Об’єктом дослідження є наймана праця, її види, поняття робочої сили.