Передумови і шляхи міжнародної економічної інтеграції
11

Значний вплив на вектори міжнародної економічної інтеграції України справляє позиція Росії як провідного aктора пострадянського простору, з її відверто критичним ставленням до глобалізаційних процесів.

Інтеграція як взаємна відкритість ринків конфліктує з надмірно політизованою позицією Росії, згідно з якою до загроз її національним інтересам відноситься «створення однополярної структури світу при економічному та силовому домінуванні США» . Як альтернатива висувається так звана «багатополярна модель глобалізації», що відповідає національним інтересам Росії, водночас стверджується про невідповідність економічним інтересам Росії європейської моделі економічної інтеграції.

Як інституціональна оболонка для реалізації ідеї альтернативного центру впливу розроблявся проект ЄЕП, головним завданням якого була прив’язка України до російської сфери впливу . Розробка цього проекту стала логічним продовженням прагматичного курсу адміністрації В. Путіна, спрямованого на зміцнення економічних позицій Росії на пострадянському просторі.

Серед факторів, які мали б зацікавити частину пострадянських країн у створенні ЄЕП, виділяються:

1) зниження трансакційних витрат сприятиме зростанню ефективності бізнесу для окремих суб’єктів та прискоренню темпів економічного зростання;

2) зростання обсягів ринку, адже розвиток ринкової економіки потребує місткого внутрішнього ринку (наводиться показник у 250-300 млн осіб, економічні простори з меншим населенням нібито «не здатні до самостійного економічного розвитку»;