Генезис, механізм перебігу взаємовпливу окремих довго-, середньо-, та короткострокових циклів. Місце інноваційного процесу в подоланні кризи
15

-                       висококваліфіковані фахівці нового інтелектуально-креативного типу, як особливий вид інноваційного продукту;

-                      інформаційна продукція - нові фундаментальні й прикладні розробки, програмна продукція;

-                       матеріальний інноваційний продукт - практична реалізація наукових розробок у вигляді затребуваної на ринку наукомісткої інноваційної продукції, у тому числі як міхурників системи або системних міхурників новотвори .

Реалізація механізму інноваційного процесу дає ряд переваг: практично на всіх етапах інноваційного процесу забезпечується необхідний рівень підготовки фахівців, єдність і близькість розроблювачів ідей, творців інновацій і виконавців, прискорює процес реалізації нововведень, дає можливість здійснення авторського нагляду й робить інноваційний процес більше результативним.

Який зв’язок між сучасною кризою та інновацією? Зворотна сторона: інновація в деякій мірі винна в наших бідах. Завдяки інформаційним технологіям та великій промисловій революції наприкінці минулого століття став можливий постійний оберт капіталів, невгамовна фінансова уява та миттєвий зв’язок усіх економік планети.

Лицьова сторона: екологічний та сировинний шок сьогодні – це як удар в обличчя за непідготовленість наших суспільств до таких очевидних впродовж багатьох років змін. У цій сфері не було достатньо інновацій.

Саме тому сучасний «землетрус» – це не тільки криза попиту та фінансів, як дехто стверджує, а також і криза споживання та інновацій. Раптом виявляємо невідповідність між споживачем, його бажаннями та фінансовими можливостями і продуктами, які йому пропонують. Норма споживання міняється.

Глобалізація припинила цей тривалий процес, штучно підтримуваний заборгованістю на початку 2000-х рр. Отож, виникає нова норма споживання з новими потребами більш якісного характеру, які є ближчими до світових проблем, таких як енергія, екологія, демографія, старіння. Принаймні в розвинутих країнах.