Порівняльний аналіз транспортних витрат в собівартості продукції за різними видами транспорту або за різними галузями
3

Розділ 1. Порівняльний аналіз транспортних витрат в собівартості продукції за різними видами транспорту або за різними галузями

1.1. Особливості  розвитку транспортного комплексу в Україні

 

 

Роль транспортного комплексу в національній економіці значна:  він забезпечує потреби народного господарства в перевезеннях вантажів і пасажирів, міжрайонні та внутрішньорайонні господарські зв’язки.

Роль окремих видів транспорту України у перевезені вантажів і пасажирів неоднакова, що визначається особливостями їх розвитку.

Транспортний комплекс – це об’єднання підприємств з експлуатації, ремонту й обслуговування транспортних засобів, терміналів, головне завдання яких – задоволення потреб споживачів у перевезеннях вантажів і пасажирів у межах єдиної транспортної системи країни.

Залізничний транспорт найбільш розвинений в Україні. Залізниці займають ведуче місце у економічному житті країни, а саме:

- за загальною довжиною колії посідає четверте місце в світі (після США, Росії та Канади);

-  виконує майже половину всього вантажообігу (40-50%);

- за пасажирообігом є незаперечним лідером – на нього припадає 50-70% загального обсягу перевезень.

Залізничний транспорт забезпечує масовість перевезень вантажів завдяки значній пропускній та провізній здібності, великій швидкості руху потягів, безперервності роботи і порівняно невеликій собівартості перевезень

Важливість  залізничного транспорту в системі транспортних комунікацій України зростає, оскільки через територію держави пролягають головні транспортні транс’європейські коридори: Схід-Захід, Балтика-Чорне море. Це дає змогу налагодити швидкісне залізничне сполучення практично між усіма державами Європи. Враховуючи, що із 24 прикордонних залізничних переходів на восьми змінюється ширина колії, українські фахівці намагаються спроектувати вагонні візки з розсувними колісними парами. Запровадження такої системи допоможе виграти час, оскільки ми відчутно відстаємо від європейських швидкостей перевезення вантажів.