Проблеми використання інвестицій залізничного транспорту
5

У 2009 році на продовження робіт з будівництва залізнично-автомобільного переходу через Дніпро в Києві передбачається 650 млн. грн. за рахунок коштів Державного бюджету.

Реформування залізничної галузі та створення Державної акціонерної компанії (ДАК) „Українські залізниці”, передбачене проектом Концепції Державної програми реформування залізничного транспорту України, матиме низку позитивних результатів, серед яких – збільшення інвестицій в розвиток галузі, а відтак підвищення конкурентоспроможності залізничного транспорту на ринку транспортних послуг. Про це  на брифінгу в Державній адміністрації залізничного транспорту України повідомив заступник генерального директора Укрзалізниці Анатолій Лашко.

„Одне з головних завдань, які мають бути вирішені в ході реформування, - збільшення інвестицій в розвиток залізничного транспорту. В першу чергу, це збільшення внутрішніх інвестицій за рахунок відновлення основних фондів залізниць України, а також залучення зовнішніх інвестицій шляхом створення структури, привабливої для інвесторів і прозорої щодо своїх фінансових потоків”, - наголосив Анатолій Лашко.

Залученню інвестицій сприятиме й передбачене Концепцією вдосконалення законодавчої бази і приведення її у відповідність до ринкових умов. Зокрема, залізничники наголошують на необхідності розмежування функцій державного управління і управління господарською діяльністю. „Укрзалізниця створена давно і працює на основі положень, затверджених Кабінетом Міністрів. Вона зовсім не вписується в законодавство. Вона не повноцінний орган державного управління і не повноцінний господарюючий об’єкт”, - зазначив заступник генерального директора.

За словами Анатолія Лашка, з цією метою функції державного управління, що на даний час виконує Укрзалізниця, передбачається передати Міністерству транспорту та зв’язку, у складі якого має бути створений урядовий орган держаного управління у сфері залізничного транспорту. Водночас на базі Укрзалізниці, залізниць та інших підприємств, організацій і установ галузі буде створена ДАК „Українські залізниці”, яка з урахуванням специфіки залізничного транспорту являтиме собою єдиний виробничо-технологічний комплекс. Весь комплекс заходів розрахований до 2015 року.