Виникнення стратегії кризи збуту. Сутність, основі принципи та технологія впровадження організаційно-управлінської реструктуризації
5

Взагалі наслідки  кризи найтіснішим чином пов’язані з двома факторами: його причинами і можливістю управління процесами кризового розвитку.

Наслідки   кризи  можуть  привести  до  різких  змін  чи  м’якого  тривалого і послідовного  виходу.  І  післякризові  зміни в  розвитку  організації бувають довгостроковими і короткостроковими, якісними і кількісними, оборотними  і  необоротними. Причому  вони можуть носити як позитивний, так і негативний  характер як  для  самої  організації  чи підприємства,  так  і  для навколишнього середовища. Тому керівництву необхідно вкрай відповідально  підходити   до  прийняття  рішень антикризового характеру.

Різні наслідки кризи визначаються не тільки її характером, але й антикризовим управлінням, що може чи пом’якшувати кризу, чи загострювати її. Можливості управління в цьому відношенні залежать від мети, професіоналізму, мистецтва управління, характеру мотивації, розуміння причин і наслідків, відповідальності (рис. 2.)

Можливі наслідки кризи

 

Оновлення організації

Руйнування організації

 

Оздоровлення організаці

 

Виникнення нової кризи

 

Загастрення кризи

 

Послаблення кризи

 

Різкі зміни

 

М’який вихід

 

Перебудова організації

 

Збереження організації

 

Довгострокові зміни

 

Короткострокові зміни

 

Якісні зміни

 

Кількісні зміни

 

Необоротні зміни

 

Оборотні зміни

 

Негативні наслідки

Позитивні наслідки

 

 

 

 

Рис. 2.  Можливі наслідки кризи