Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки підвищення
13

- підприємством. Дане висловлення можна представити у вигляді:

СУ = (ОУ, Меху, Оргу). (1.3)

Для даного об'єкта управління (ОУ) механізм управління формується з наступних елементів:

Меху = (ЦУ, КУ, ФкУ, МУ, РУ), (1.4)

де ЦУ – цілі управління;

КУ - критерії управління (якісний аналог цілей);

Фку - фактори управління (елементи об'єкта управління та їх зв'язки, на які здійснюється вплив в інтересах досягнення поставлених цілей).

У сфері матеріального виробництва природа факторів управління є різноманітною. Це можуть бути взаємозалежні фактори виробничо-технічного, економічного, соціального, організаційного, правого і політичного характеру.

МУ - методи управління (економічні, організаційно-правові, соціально-психологічні) – методи впливу на дані фактори управління.

РУ - ресурси управління - матеріальні і фінансові ресурси, соціальний та організаційний потенціал, при використанні яких реалізується обраний метод управління і забезпечується досягнення поставленої мети. Зокрема, під організаційним потенціалом підприємства розуміють діапазон організаційних можливостей його функціональних служб (маркетингу, виробництва, НДДКР), а також загалькорпоративного управління. Очевидно, що організаційний потенціал формується під впливом матеріальних ресурсів, науково-технічного і соціального потенціалів виробничої системи.

Організація управління (ОргУ) також являє собою складну категорію управління:

ОргУ = (СбУ, ФУ, УВ, ПУ, ТУ, ТЗУ), (1.5)

де Сбу - суб'єкт управління;

ФУ - функції управління;