Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки підвищення
49

До позавиробничих факторів належать, наприклад, постачальницько-збутова і природоохоронна діяльність, соціальні умови праці і побуту тощо.

При здійсненні фінансово-господарської діяльності підприємства всі ці фактори перебувають у тісному взаємозв'язку і взаємозалежності. «Прямий» вплив на розмір собівартості продукції, а отже, і прибутку пов'язаний з тим, наскільки раціонально й ощадливо витрачаються матеріальні ресурси – адже частка матеріальних витрат у складі собівартості звичайно коливається від 60 до 90%.

Функціонування механізму управління забезпечується адміністрацією підприємства. Орган, що керує виробництвом на підприємстві, зосереджує увагу на кінцевому цільовому результаті і контролює проміжні результати з метою недопущення їхніх відхилень від кінцевого.

Керуючий орган здійснює безперервний контроль, координацію і коригування діяльності працівників на підвідомчій ділянці з метою своєчасного одержання заданого результату. Система управління являє собою єдиний механізм, кожна ланка якого виконує відповідну функцію, яка є взаємозалежною з функціями інших ланок.

В другому розділі  курсової роботи проведено аналіз ефективності діяльності базового підприємства. З показників видно, що позитивним є збільшення рентабельності підприємства на 0,2% і на 0,4%. Збільшилась рентабельність від операційної діяльності на 6,6%, знизилась фондовіддача на 0,2 тис.грн, а фондорентабельність збільшилась на 0,1%. Зменшилась продуктивність праці і вироблена продукція на одиницю фонду оплати праці. Зросла матеріаломісткість продукції на 0,1 тис. грн. Зменшився коефіцієнт обертання.

З цих економічних показників видно, що хоч деякі показники підприємства збільшилися , але не на значну суму і тому  дирекції підприємства слід прийняти радикальні міри для покращення фінансового стану підприємства в противниму випадку підприємство може стати банкрутом.