Джерела формування та використання прибутку підприємств
37

Нині підприємство виробляє 29 найменувань хлібобулочних та кондитерських виробів, у виробництві задіяно дві печі. Вся продукція випікається згідно з рецептурами і “Технологічними умовами”, розробленими і затвердженими “Укрхлібпромом” та “Украгро-стандартом”.

Хлібозавод працює у дві зміни тривалістю 12 годин, у виробництві задіяні 2 печі. Продукція реалізується в торговельній мережі міста та 30-40 % її щоденно вивозиться за межі району. Якість готової продукції контролюється виробничо-технологічною лабораторією підприємства, райсанепідемслужбою, Держстандартом, відділом у справах захисту споживачів.

 

2.2. Аналіз прибутку підприємства

 

 

Мета економічного аналізу фінансових результатів полягає у визначенні повноти та якості їх отримання, оцінці динаміки абсолютних і відносних показників фінансових результатів, визначенні спрямованості і ступеня впливу окремих факторів на суму прибутку і рівень рентабельності при виявленні й оцінках можливих резервів їх зростання.

Прибуток є джерелом фінансових ресурсів господарюючих суб’єктів і держави та підлягає обов’язковому розподілу Держава отримує свою частку у вигляді податку на прибуток. Підприємство після цього отримує у власне розпорядження чистий прибуток, який використовується згідно потреб.

Важливим є забезпечення оптимального задоволення потреб держави, власників і працівників. Прибуток дає змогу підприємству розширювати діяльність за рахунок власних, відносно дешевших джерел фінансування. При цьому значно знижуються витрати на залучення додаткових позикових джерел, на випуск нових акцій, що зберігає систему контролю за діяльністю підприємства.

Прибуток, зокрема в акціонерних товариствах, є основним питанням його дивідендної політики. Цим регулюється курс акцій, розміри, структура та темпи зростання капіталу товариства.