Джерела формування та використання прибутку підприємств
47

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ І РОЗПОДІЛУ ПРИБУТКУ НА ВАТ «ДАРНИЦЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»

 

3.1. Вплив діяльності підприємства на його фінансовий стан

 

 

 

З ринкових відносин для забезпечення потреб підприємства і державних потреб важливою проблемою розподілу прибутку є оптимальне співвідношення частки прибутку, яка акумулюється в доходах бюджету країни, і частки, що залишається в розпорядженні підприємства та використається для розширеного виробництва і задоволення інтересів працівників.

Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджетом) і підприємством складаються під впливом кількох чинників. Істотне значення при цьому має податкова політика держави щодо суб’єктів господарювання. Ця політика реалізується в сумі податків, що сплачуються за рахунок прибутку, у визначенні об’єктів оподаткування, у порядку надання податкових пільг. На превеликий жаль, діюча система оподаткування прибутку підприємств в Україні не завжди об’єктивно визначає базу оподаткування, в більшості випадків завищуючи її, необ’єктивно вилучає значну суму фінансових коштів підприємств, тим самим сприяючи тому, що сьогодні багато господарюючих суб’єктів намагаються приховувати частину своїх доходів з метою уникнення сплати податку на прибуток та інших платежів до бюджету.

Наприклад, при визначенні прибутку до оподаткування відповідно до Закону України” Про оподаткування прибутку підприємств від 22.05.97р.№283/97-ВР із внесеними змінами і доповненнями відповідно до вимог п.8.1.4 даного закону сума амортизації, яка нарахована на безоплатно отримані підприємством основні засоби не зменшує валовий дохід підприємства, тим самим завищуючи базу оподаткування. На сьогодні в структурі комунальних підприємств питома вага таких основних засобів є дуже високою, як наслідок – держава вилучає значну частину оборотних коштів підприємств, зменшуючи тим самим чистий прибуток цих підприємств та погіршуючи і без того їх тяжкий фінансовий стан. Прибуток, що залишається після оподаткування (чистий прибуток), поступає в повне розпорядження підприємства та використовується згідно з діючим законодавством, статутом та рішенням власників.