Розробка стратегії розвитку бізнесу в умовах підприємства
45

РОЗДІЛ 3 РОЗРОБКА КОМПЛЕКСУ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ДІЯЛЬНОСТІ ДП «ПОЛІСЬКИЙ ЛІСГОСП»

 

 

3.1. Визначення місії та стратегічних цілей

 

 

Основна ціль ДП «Поліський лісгосп» - чітко виражена причина його існування - позначається як його місія. Цілі розробляються для здійснення цієї місії.

Місія деталізує статус підприємства і забезпечує напрямок і орієнтири для визначення цілей і стратегій на різних організаційних рівнях. Формулювання місії лісгоспу повинна містити наступне:

- задача підприємства з точки зору його основних послуг або продукції, його основних ринків і основних технологій;

- зовнішнє середовище, яка визначає робочі принципи підприємства;

- культура організації. Якого типу робочий клімат існує в середині підприємства?

Існує широке і вузьке розуміння місії. У випадку широкого розуміння місія розглядається як констатування філософії, призначення і смислу існування лісгоспу. Філософія лісгоспу визначає цінності, вірування і принципи, у відповідності до яких підприємство буде здійснювати свою діяльність. Призначення визначає дії, які підприємство намірене здійснювати, і те, якого типу підприємством воно має намір стати. Філософія підприємства рідко змінюється. Що стосується другої частини місії, то вона може змінюватись в залежності від глибини змін, які можуть проходити на підприємстві і в середовищі його функціонування.

В тому випадку, якщо мається вузьке розуміння місії, вона розглядається як сформульоване твердження відносно того, для чого і за якою причиною існує лісгосп, тобто місія розуміється як твердження, яке розкриває суть існування лісгоспу, в якій проявляється різниця даного підприємства від його подібних. Правильно сформульована місія, хоча і має завжди загальну філософську суть, але