Розробка стратегії розвитку бізнесу в умовах підприємства
9

3,с. 124;10,с.97].

Існує декілька поглядів на поняття стратегії:

- стратегія — це вміння керувати або планувати;

- стратегія — це першочерговий засіб досягнення основної мети.

Основна мета — це будь-яка мета, яка наразі є пріоритетною. Без наявності такої мети видається безглуздим говорити про стратегію. Розглядаючи стратегію в такому аспекті, її можна визначити як невід'ємну частину співвідношення "мета — засіб".

Стратегія — це визначення напрямку та масштабів діяльності підприємства в довгостроковій перспективі. Вона ідеально визначає ресурси, які відповідають умовам середовища, що змінюється, особливо, ринкові, клієнтам, споживачам з метою задоволення очікувань власників підприємства [3,с.104].

Стратегія підприємства – це систематичний план його потенційної поведінки в умовах неповноти інформації про майбутній розвиток середовища та підприємництва, що включає формування місії, довгострокових цілей, а також шляхів і правил прийняття рішень для найбільш ефективного використання стратегічних ресурсів, сильних сторін і можливостей, усунення слабких сторін та захист від загроз зовнішнього середовища задля майбутньої прибутковості.

 

 

1.2. Класифікація стратегії підприємства

 

 

Майбутнє підприємства в конкурентному середовищі можна описати за допомогою ієрархії стратегій, в якій виділяється три рівні:

1) головна (корпоративна) стратегія;

2) конкурентні стратегії;