Фінансовий ринок України та його роль у світовій фінансовій системі
35

створення сучасної і досконалої законодавчої бази та правового середовища, здатного привернути увагу інвесторів її ефективно спрямовувати їхні капіталовкладення на відновлення та забезпечення подальшого зростання виробництва.

Фондовий ринок України динамічно розвивається. Станом на 31.12.2009р. загальний обсяг випуск цінних паперів, зареєстрованих комісією, становив 207,0 млрд. гри. У 2096 році зареєстровано випуск цінних паперів на суму 61,9 млрд. грн., з них: акцій - на 24,8 млрд. грн. (з вирахуванням скасування випуску); облігацій підприємств — на суму 12,7 млрд. грн.; облігацій місцевих позик - на 350,0 млн. грн.; опціонів - на суму 160,5 млн. грн.; інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами - на суму 23,0 млрд. грн.; акцій корпоративними інвестиційними фондами - на суму 836,8 млн. грн. Серед фінансових інструментів найбільші обсяги у 2009 році зареєстровано з акціями - 43,3%, що на 13,9% перевищує їх питому вагу в 2008 році.

В Україні вже зроблено перші кроки на шляху стратегічного аналізу та прогнозування розвитку окремих видів фінансових установ та ринків, зокрема здійснено аналіз банківської системи, ринку цінних паперів, страхового ринку [4,с. 37].

Подальший розвиток економіки є не можливим без розвинутого, стабільного, надійного та ефективного фінансового ринку нашої держави. Таким чином, однією з найважливіших цілей нинішнього етапу розвитку економіки країни є втілення обґрунтованих та системних реформ у фінансовому секторі для забезпечення додаткових джерел фінансування економічного зростання.