Мікроекономіка: задача і тести
2

Вправи.

 

1. На мал.5.2.1. крива , попиту на олівці перемістилася з Д0 до Д1. Які  події змогли вплинути на це переміщення ?

а) Падіння цін на товар-субститут для олівців.

б) Падіння цін на доповнюючий товар (по відношеню до олівців).

в) Падіння цін на сировину,яка використовується для виробництва олівців.

г) Зниження доходів споживачів при умові ,що олівці- неповноцінний товар.

д) Зниження ПДВ.

е) Зниження доходів споживачів при умові,що олівці- нормальний товар.

ж) Широка реклама олівців.

 

Розвязання.

Відповідь: ж) Широка реклама олівців.

Переміщення кривої D в положення D1 може відбуватися під впливом збільшення доходу споживача. Переміщення кривої попиту вправо означає збільшення попиту (D1)

Крива попиту (D ) - це крива, яка при інших незмінних умовах показує взаємозв'язок між ціною і кількістю купленого товару. Крива попиту показує, яку кількість товару готові придбати покупці за різними цінами в даний час.

На зміну попиту олівців вплинув  неціновий чинник. Під впливом цього чинника (ефектів) зміна попиту відбулася за межами кривої. Без зміни ціни попит на олівці збільшився , у результаті змінився  попит і утворилась нова крива попиту — лінія D1. Рух кривої попиту,  викликаний тільки дією  нецінової змінної (не відображеної на осях координат), називається зміною попиту. 

Переміщення кривої D в положення D1 відбулося під впливом збільшення доходу споживача.

Якщо попит збільшується, крива зсувається праворуч, якщо попит зменшується, крива зсувається ліворуч. Збільшення попиту і рух кривої праворуч відбувається в результаті збільшення особистого бюджету споживання, підвищення цін на товари-замінники, очікування зростання цін у майбутньому, зміни структури споживання на користь певного товару