Організація та методика економічного аналізу операцій з товарами (на прикладі підприємства)
3

Вступ

 

 

З початком переходу української економіки до ринкових відносин, почався швидкий розвиток роздрібної торгівлі як одного з ключових елементів ведення малого, середнього та великого бізнесу, а також потужного джерела наповнення державного бюджету. В сучасних умовах ринкових відносин економіка України потребує підвищення ефективності діяльності підприємств. Ринкова система вимагає принципово нових підходів до управління діяльністю підприємствами торгівлі, нових моделей господарювання, які ґрунтуються на саморегулюючих ринкових відносинах та різноманітності форм власності.

Важливою умовою ефективного функціонування економіки ринкового типу є розвинута інфраструктура товарних ринків, важливою компонентою якої є підприємства роздрібної торгівлі.

Найбільш вагому роль для підприємств роздрібної торгівлі відіграють товари, оскільки організація роздрібної реалізації товарів є основною функцією розподілу матеріальних благ в сфері споживання.

Актуальність даної теми полягає в тому, що сфера торгівлі в Україні, на відміну від більшості інших галузей економіки, за останні часи зазнала кардинальних змін: якщо ще 8-10 років тому майже 90% роздрібної торгівлі припадало на універсами і гастрономи, то зараз їх частка складає тільки 25-30%.

Незважаючи на складні економічні умови, сьогодні роздрібна торгівля показує позитивні темпи росту і високу товарооборотність.

Крім того, відбуваються структурні зміни в роздрібній торгівлі - з'являються нові форми торговельних підприємств. Від того, наскільки грамотно та вчасно буде проведено аналіз діяльності торговельного підприємства, залежить ефективність його функціонування в майбутньому.

Вивчення існуючих тенденцій та можливостей підприємства щодо реалізації товарів, визначення факторів, які позитивно та негативно впливають на обсяг товарообороту підприємства, досягаються в процесі аналізу обсягу та структури товарообороту підприємства.