Організація та методика економічного аналізу операцій з товарами (на прикладі підприємства)
41

Таким чином, запропонований аналіз товарних ресурсів, дозволяє визначити стан використання товарних ресурсів на підприємстві. В структурі та обсязі товарів - по товарним групам, в динаміці - в часі, на протязі декілька попередніх років. Аналіз дозволяє виявити додаткові резерви, заощадити, таким чином, кошти підприємства, вкладені в товарні ресурси, які повільно обертаються. А з іншого боку, через запропонований аналіз, визначити необхідний обсяг товарних ресурсів по тим групам товарів, якими недостатньо забезпечений товарообіг підприємства. Але для прийняття управлінського рішення, недостатньо проведення загального аналізу. Найбільш точну оцінку, причин, які викликають ті чи інші зміни в товарних запасах, та міри по усуненню недоліків, можна прийняти тільки після проведення факторного аналізу.

 

2.4 Факторний аналіз

 

Динаміка роздрібного товарообороту, ритмічність та рівномірність залежать перш за все від забезпеченості товарними ресурсами, правильності їх розподілу та використання. Забезпеченість – це головний фактор успішної господарської діяльності підприємства.

Надходження товарів, а також стан товарних запасів протягом періоду, як бачимо, можуть сприяти збільшенню товарообороту, або навпаки – його зменшенню. При цьому крім загального обсягу товарних ресурсів важливим фактором збільшення товарообороту є якість товарів, що надходять.

Тому, поряд з наведенням порядку в організації товаропостачання, зміцненням договірної дисципліни, необхідно підвищувати вимоги до якості та асортименту товарів, що закуповуються.

Крім товарного забезпечення (надходження товарних запасів) на обсяг товарообороту, а відповідно, і на його динаміку впливають і інші фактори, в тому числі і трудові [31,с.214].