Міжнародні товарні класифікації
13

- у здійсненні заходів щодо організації роботи з видання та поширення УКТЗЕД і пояснень до УКТЗЕД;

- у поширенні інформації про застосування УКТЗЕД.

З метою проведення деталізації товарів на національному рівні, за поданням центральних органів виконавчої влади або з власної ініціативи, після погодження із заінтересованими центральними органами виконавчої влади, ДМСУ приймає рішення щодо деталізації товарів в УКТЗЕД на національному рівні, з урахуванням загальноприйнятих правил класифікації товарів у ГС. Така деталізація здійснюється до десятого знака коду (товарна підкатегорія) з метою забезпечення захисту національного товаровиробника шляхом застосування заходів тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та вдосконалення статистичного обліку.

В роботі сесій, як Комітету з Гармонізованої системи, так і його підкомітетів, постійно приймають участь такі відомі міжнародні структури, як Міжнародна торгово-промислова палата (ICC), Організація з заборони хімічної зброї (OPCW), Програма захисту навколишнього середовища Організації Об’єднаних Націй (Базельська конвенція – UNEP) Організація ООН з питань продовольства та сільського господарства (FAO).

Таким чином, Гармонізована система опису та кодування товарів, як основа національних товарних номенклатур, реально визнається як „мова міжнародної торгівлі”, у зв’язку з чим розроблення і актуалізація УКТЗЕД до чинних версій Гармонізованої системи, дозволить проводити узгоджену митно-тарифну міжнародну політику та впливати позитивно на імідж держави.

 

3. Міжнародні товарні класифікації товарів

 

 

Системи тарифної класифікації товару (міжнародні товарні номенклатури) є докладними переліками товарів, що розподілені за певною класифікаційною системою. Поділ товарів за групами в митних тарифах є складним торговельно-економічним інструментом: чим докладнішою є товарна система, тим ефективніше тариф може бути використаний у протекціоністських цілях.