Ціноутворення: Структура та склад внутрішніх та зовнішніх цін. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку непродовольчих товарів
17

Ціни фактичних угод також є довідковими. Однак ці ціни регулярно не публікуються, а з'являються в друкованих засобах епізодично.

Ціни пропозиції великих фірм також є довідковими цінами, тому що первісні ціни в результаті торгів знижуються.

 Прейскурантні ціни - це вид довідкової ціни, що друкується у прейскурантах, тобто довідниках фірм-продавців. Ціни прейскурантів і каталоги звично надаються фірмами-постачальниками у відповідь на запити покупців.

Розрахункова ціна застосовується в договорах, контрактах на нестандартне устаткування, вироблене за індивідуальними замовленнями. Ціни на таке устаткування розраховується постачальником для кожного конкретного замовлення з обліком технічних і комерційних умов даного замовлення, а в деяких випадках остаточно встановлюються лише після у виконання замовлення.

На рівень розрахункової ціни визначний вплив робить та обставина, що спеціальні машини й устаткування найчастіше випускають фірми фактично пануючі в даній порівняно вузькій області. Вироблене ними устаткування зв'язано з запатентованими винаходами, удосконаленою технологією, наявністю кваліфікованого персоналу. Зведення про ціни на спеціальне устаткування зустрічаються епізодично в друкованих засобах, і їх практично неможливо використовувати для порівняння при виборі рівня ціни.

Ціни попередніх угод використовуються у випадку відносної стабільності цін на машини й устаткування. Вони практикуються при розміщенні замовлень в умовах стійких зв’язків між контрагентами.

За умовами постачання і продажу розрізняють наступні види цін: нетто - ціна на місці купівлі-продажу; брутто (фактурна ціна) - визначається з урахуванням умов купівлі-продажу (виду і розміру податків, наявності і рівня знижок, виду "франко" і умови страховки). Диференціація цін в залежності від того, хто - продавець чи покупець - бере на себе транспортні видатки, розрізняють по виду "Франко". Термін "Франко" показує, до якого пункту на шляху просування товару продавця до покупця постачальник відшкодовує транспортні витрати. Наприклад, франко-склад продавця означає, що усі витрати по доставці несе покупець, а франко-склад споживача - усі витрати оплачуються продавцем.