Ціноутворення: Форми та методи державного регулювання ціноутворення, які використовуються в Україні та за кордоном. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку цукру
3

Розділ 1. Теоретичне завдання (Варіант 9)

1.1 Форми та методи державного регулювання ціноутворення, які використовуються в Україні та за кордоном

 

 

 

Усі ці регулюючі функції ціна може виконувати найбільш ефективно лише за умов вільного ціноутворення, тобто тоді, коли вона формується тільки під впливом ринкових чинників. Але дос­від показує, що як ринок, так і вільна (ринкова) ціна не є універ­сальними засобами регулювання економіки. Вони не здатні вра­ховувати всієї різноманітності умов і цілей соціально-економіч­ного розвитку країни.

Найбільш важливих інструментів регулювання економіки є ціна, її регулюючий вплив на економіку охоплює багато напрямків. За допомогою цін виробництво підпорядко­вується суспільним потребам, вираженим у формі платоспромож­ного попиту, ціни стимулюють зниження витрат на виробництво і реалізацію товарів, запровадження досягнень науково-техніч­ного прогресу, підвищення якості товарів.

За умов досить зрілого ринку мо­жна забезпечуватися стимулюючий вплив вільних цін на економіку, тобто ринку, в якому панує конкуренція, обмежується недобросовісна діяльність монополій, ефективно працює вся ринкова інфраструк­тура. За браком таких умов вільне ціноутворення може відіграти руйнівну роль, породжуючи такі явища, як падіння виробництва, безробіття, інфляція тощо.

Вільні ринкові ціни можуть реагувати тільки на ті зміни в економіці, які знаходять своє відоб­раження у платоспроможному попиті. Тому ціни не враховують колективні економічні, а також соціальні, екологічні та інші проб­леми, що породжує небажані наслідки для суспільства. Ураху­вання всіх цих обставин можна забезпечити тільки на засаді дер­жавного регулювання цін.