Ціноутворення: Форми та методи державного регулювання ціноутворення, які використовуються в Україні та за кордоном. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку цукру
13

Відсутність економічної зацікавленості і державної підтримки, у тому числі й у частині збуту сільськогосподарської продукції та ціноутворення, не давало можливості селянам одержати реальну ринкову ціну за свою продукцію. У 2009 р. посіяли лише понад 400 тис. га, тобто значно менше, ніж у попередні роки. У два попередні сезони - вперше було запроваджене дотування з розрахунку 550 і 750 грн на 1 га посівів у межах квоти "А". Оптимізму додають і показники якості виробництва цукру в 2009-2010 МР: середня врожайність коренеплодів - 355 ц/га, цукристість - 17,01 %, вихід цукру - 13,55 %.

За розрахунками фахівців, при повному забезпеченні буряківництва необхідними ресурсами на 1 га посіву цукрових буряків для одержання 50 т урожаю в умовах України необхідно витратити за стандартною технологією й цінами на ресурси 9903 тис. грн. Основними видами витрат виступають вартість мінеральних і органічних добрив - 40,9 %, пально-мастильні матеріали - 13,2, заробітна плата - 15,1 і засоби захисту рослин - 8,7 %. Собівартість 1 т коренеплодів за даних умов становитиме понад 198,1 грн., рентабельність виробництва 16,1 %, а прибуток із розрахунку на 1 га 1597 грн. Разом із тим, подібний і значно вищий прибуток у попередні роки забезпечували озима пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник, соя, ріпак при витратах на 1 га у кілька разів нижчих. Тому не дивно, що сільгоспвиробники скорочували площі посіву під цукровими буряками до мінімуму, а середні й дрібні господарства - практично вивели цю культуру із сівозмін.

Між тим цінова кон'юнктура внутрішнього ринку на сільськогосподарську продукцію, що склалася після збирання врожаю 2010 p., об'єктивно змушує знову повернутися до проблеми вирощування цукрових буряків як у 2009 p., так і в наступні роки, більш ретельно оцінювати переваги цієї культури щодо її економічної ефективності й можливостей.

Саме вирощування цукрових буряків, яке до цього було збитковим, може стати основним джерелом грошових надходжень у період фінансової кризи, особливо в 2010 і наступних роках, виходячи з наступних передумов: