Місце Канади у світовій економіці
19

2.2 Макроекономічні показники країни

 

 

Макроекономічні показники Канади виглядають наступним чином. При населенні біля 31 млн. чоловік  валовий внутрішній продукт (ВВП) дорівнює 633,2 млрд. дол. США, тобто на душу населення він складав біля 21 тис. доларів (для порівняння: ВНП Росії  становить 457 млрд. дол. США; на душу населення – біля 3 тис. дол.).

Канадська економіка, як і інші капіталістичні економіки розвивається нерівномірно, хоча  для неї характерний помірний щорічний ріст темпами у 2 – 4 %. Темпи інфляції в  значно впали й склали, наприклад, у 2009 році всього лише 0,3%. Корисними будуть й цифри про структуру Канадської економіки, які необхідно було би запам’ятати. У сфері послуг зайнято 75% працездатного населення Канади. На підприємствах працює біля 14%, у сільському господарстві – 4%, на будівництві - №5, в інших сферах – 4%.

Канаду зазвичай рахують джерелом сировини: зерна, нафти, лісу та мінералів. Проте за останні роки структура канадської економіки сильно змінилася. Експорт сировини став меншим й складає зараз 1/9 канадського експорту (порівняйте з 40% у 2007 році).

Трохи більше 13% канадських працівників – безробітні (порівняйте з 29% у 1946 році). Сфера послуг стрімко росте, зараз у ній зайнято більше 70% робітничої сили Канади. Це створює дефіцит певного фаху й веде до перерозподілу капіталу. В зв’язку з цим змінюються освітні пріоритети, і з’являються нові програми перекваліфікації.

В 1985 році було прийнята програма, яка заохочувала іноземні інвестиції. Як результат, Канада стала привертати зарубіжні капітали. Завдяки цій програмі інвестиції в канадську промисловість  збільшилась з 62 млн. до 110 млн. канадських дол. Вплив в економіку Канади дали їй нові технології, нові області виробництва, нові робочі місця, нові технічні та керівні кадри.