Правове регулювання міжнародних економічних відносин
11

ше.

Важливі норми, що використовуються або використовувались у сфері регулювання міжнародних економічних відносин, містяться і в інших Законах України, зокрема «Про іноземні інвестиції», в Декреті Кабінету Міністрів України «Про режим іноземного інвестування», у «Митному кодексі України», у законах «Про інвестиційну діяльність» та «Про Єдиний митний тариф» і інших.

З деяких питань зовнішньоекономічної діяльності приймаються постанови Верховної Ради України. Цим органом була прийнята Постанова «Про порядок проведення бартерних операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності».

Кабінет Міністрів України також приймає постанови щодо регулювання зовнішньоекономічних відносин «Про порядок оплати податку на валютну виручку від експорту продукції (робіт, послуг)».

Підкреслюючи цивільно-правовий характер зовнішньоекономічних договорів, слід зазначити, що тут можуть використовуватися і норми адміністративного, митного, валютно-фінансового, трудового, податкового та іншого законодавства. Так, сторони (контрагенти) міжнародних економічних відносин не можуть не враховувати норми, які регламентують порядок ввезення і вивезення товарів, проходження митного контролю, їх якості, виду валюти, яка використовується для їх оплати. Наприклад, у разі направлення згідно з договором спеціалістів за кордон необхідно знати чинне там законодавство, оскільки у ряді країн в окремих сферах існують обмеження щодо використання праці іноземних громадян, обумовлені необхідністю забезпечення трудової зайнятості місцевого населення.

Систему органів державного управління зовнішньоекономічною діяльністю, їх правовий статус визначають нормативні акти, що входять у систему саме цієї галузі законодавства. Прийнята Постанова Кабінету Міністрів України «Питання Міністерства зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі України» зазнач