Європейський вектор зовнішньої економічної діяльності України: резерви співробітництва, як фактор перспективної моделі
3

Вступ

 

 

 

Характерною рисою зовнішньоекономічної політики нашої держави завжди була багатовекторність. Підтримуючи зовнішньоекономічні стосунки з більшістю країн світового співтовариства, в окремі періоди свого розвитку, в силу, насамперед, об’єктивних причин, деякі напрями міжнародних відносин вітчизняний політикум визначив як пріоритетні.

Найголовніша особливість української геополітики полягає в її багатовекторності. Протягом тривалого часу, що вимірюється століттями, Україна, яка розташована в географічному центрі Європи, була позбавлена природного для неї європейського напряму розвитку й навіть самої державності. Знаходячись на європейському перехресті, у складній системі міжнародних координат, будучи одночасно частиною Центрально-Східної та Південно-Східної Європи, Україна просто не може не розвивати тісні відносини з усіма державами цих регіонів.

Водночас особливість української геополітичної стратегії полягала в тому, що тут необхідно було забезпечити домінування, пріоритет саме європейського геополітичного вибору. Для нашої молодої держави, яка формує свій новий соціально-політичний, економічний і культурний імідж, він був не просто одним з напрямків зовнішньополітичної діяльності, а ставав найважливішим засобом і орієнтиром для внутрішньої докорінної соціальної трансформації всього українського суспільства.

Сьогодні стратегічними партнерами державні структури визначають США, Росію, Європейський союз. Останній в контексті реалізації довготривалих національних економічних інтересів займає дедалі більш вагоме місце. Це обумовлено, перш за все,наступними обставинами.

По-перше, слід відмітити, що ЄС є одним із основних світових економічних центрів, який наближений до України. З врахуванням перспектив розширення ЄС, його населення приблизно 550 млн. чоловік, що вдвічі більше ніж в США, ВВП – більше 9 трлн. Доларів, а його витрати на військовий сектор наблизяться до 230 млрд. доларів США.