Методи оцінки об’єктів нерухомості
3

Вступ

 

 

З переходом економіки на ринкові відносини став розвиватися і ринок нерухомості як складова і істотна частина загального ринку.

На сьогоднішній день питання оцінки об’єктів нерухомості є актуальним,тому що нерухоме майно відіграє особливу роль в економічній та соціально-культурного життя будь-якого суспільства, виступаючи як найважливішого економічного ресурсу та граючи роль тієї просторового середовища, в якій здійснюється будь-яка людська діяльність. Нерухомість – найважливіша із складових частин національного багатства всіх країн світу. Як би не був високий рівень індустріального та інтелектуального розвитку країни, земля скрізь становить вагому частину національного багатства, і в цілому на долю нерухомого майна приходиться понад 50% світового багатства.

Тому розвиток ринку нерухомості має дуже важливе значення як для юридичних, так і фізичних осіб, для пожвавлення інвестиційної діяльності, для задоволення потреб суспільства та суб'єктів господарювання в нерухомості, для розвитку іпотечного кредитування, а в кінцевому підсумку - для розвитку економіки.

В даний час, коли з'явилася нормативна база купівлі та продажу об'єктів нерухомості, все частіше виникає необхідність визначення вартості підприємств і об'єктів нерухомості (в тому числі земельних ділянок), при купівлі і продажу майна, отримання кредиту під заставу майна, визначенні бази оподаткування, страхування майна,виділення частки ділянок підприємств, реорганізації, ліквідації, а також використання прав успадкування і судового вироку. Сьогодні ринок нерухомості починає набувати цивілізованих форм, починає формуватися його необхідна інфраструктура. Тому, все більшого значення набуває правильне застосування методів оцінки об'єктів нерухомості.