Основні резерви та шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємства
27

Наказ Мінфіну України «Про кореспонденцію рахунків» від 28.03.2001р. № 143 передбачає відображення в бухгалтерському обліку операцій з безоплатної передачі об`єктів основних засобів[13,с.2].

Порядок № 116, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96р. з послідуючими змінами та доповненнями, встановлює механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестач, знищення (псування) матеріальних цінностей[24,с.3].

Державний класифікатор України ДК 013 – 97 «Класифікація основних фондів» дає ознаку, що відрізняє основні фонди від інших матеріальних цінностей, використано вартісний критерій. Він використовується в бухгалтерському обліку, а для податкового обліку класифікатор не застосовують[11,с.15].

Найважливішим моментом при зарахуванні основних засобів на баланс є застосування справедливої вартості. Згідно з визначенням, що дається в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 19 «Об`єднання підприємств», затверджене наказом Мінфіну України від 07.07.99р. № 163, справедлива вартість – це сума, за якою може бути здійснений обмін активу або оплата зобов’язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами [14с.3].

Визначати справедливу вартість підприємствам доведеться у випадках:

-       оприбуткування основних засобів, отриманих в результаті бартерних операцій;

-       оприбуткуванні вилучених безплатно (безоплатно) основних засобів;

-       зарахуванні на баланс основних засобів, внесених як внесок до статутного фонду.

Державний класифікатор України ДК 013 – 97 «Класифікація основних фондів» дає ознаку, що відрізняє основні фонди від інших матеріальних цінностей, використано вартісний критерій.