Основні резерви та шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємства
47
  1. На підприємстві витрати на капітальний і поточний ремонти основних засобів займають значну питому вагу в структурі собівартості продукції, робіт та послуг.
  2. З метою підвищення ефективності використання основних засобів необхідно досконало вивчити організаційно-технологічні особливості діяльності підприємства та оцінити технічні можливості основних засобів. Такий підхід дозволить визначити доцільність придбання основних засобів та визначити оптимальну їх структуру, що має забезпечити максимальний економічний ефект. Важлива увага звертається на оцінку достовірності показників про надходження, переміщення та вибуття основних засобів.
  3. В сучасних умовах, окрім традиційних методів оцінки ефективності використання основних засобів, виникає необхідність застосування поглибленого аналізу вкладення капіталу в основні засоби, проведення оцінки ефективності їх функціонування не лише в цілому по підприємству, а й по окремій групі чи окремих об’єктах за звітний період.

8.З огляду на недоліки чинної законодавчо-нормативної бази з питань методики обліку основних засобів, наведено ряд рекомендацій щодо їх удосконалення. Надано пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства з обліку основних засобів. Ці пропозиції дадуть можливість впливати на ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів.

9. Охарактеризована проектна потужність підприємства, яка значно вища ніж виробляється продукції. Пов’язано це з тим, що підприємство в основному реалізує свою продукцію на експорт, а через світову економічну кризу підприємство знизило поставку продукції на експорт. Це видно з основних економічних показників діяльності підприємства за останні три роки.

10.Провівши аналіз структури основних виробничих фондів підприємства за останні три роки видно, що вони значних змін за ці роки не зазнала. Найбільшу питому вагу в структурі основних засобів