Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
33

Зменшився валовий прибуток на 2,61% (або 92,5 тис.грн), прибуток від операційної діяльності на 31,19% (або 301,4 тис.грн.).

Позитивне є те, що знизилась собівартість продукції в 2008 році порівняно з 2009 роком на 18,06% при тому, що збільшилось виробництво продукції в порівняних цінах на 2,52% і діючих цінах–на 17,76%. Хоч не на багато, але зросла середньорічна вартість основних виробничих фондів–на 0,25%.

Зменшилась середньооблікова чисельність персоналу на 23 чоловіки (або 5,97%) і відповідно зменшився фонд оплати праці на 129,4 тис. грн. (або 6,84%). Основні економічні показники ВАТ «Ніженський МКК» за порівняльний період свідчать, що у підприємства відмічався значний склад виробництва, однією з причин якої є економічна і політична нестабільність в країні.

 

 

2.2 Аналіз інноваційної діяльності

 

 

Враховуючи тенденції розвитку ринку молочних продуктів та з метою диверсифікації діяльності, керівництво ВАТ «Ніженський МКК» в середині 2008-го року, прийняло рішення про створення системи спеціалізованих фірмових магазинів, основним напрямком діяльності яких є реалізація молочної продукції заводу по всій території України та м.Києві. Перевага надається магазинам по Житомирській області та м.Києву.

Доцільність створення створення таких фірмових магазинів викликана тим, що на сьогоднішній день підприємство хоче міцно утримати провідну позицію у цьому секторі реалізації своєї готової молочної продукції. Деякі молокозаводи України поступово витісняють деякі види продукції на ринку товарів, де їхня продукція значно переважає за рядом технологічних показників, естетичним оформленням продукції. Крім того, вони забезпечують високу рекламу своєї продукції через різні види інформаційних систем.