Економіка і організація діяльності підприємств міського господарства
21

Підприємство приділяє належну увагу заміні старого обладнання на нове. Так, підприємство придбало основних засобів на 381,0 тис. грн., і списало непридатного на 13,0 тис. грн.

Було обчислено показники які характеризують рівень використання та ефективність використання основних засобів. Всі показники відповідають нормативним значенням.

В розділі оборотні засоби підприємства визначено структуру оборотних засобів в показниках балансу. Оборотні активи в балансі займають 99,97 %, а 0,03 % затрати майбутніх періодів. Найбільшу питому вагу в оборотних активах підприємства займає дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги (76,25%), а також інша поточна дебіторська заборгованість (14,10%). В цілому зростання дебіторської заборгованості спричиняє негативний вплив на рівень ліквідності підприємства.

Якісний склад працівників підприємства свідчить про те, що найбільшу питому вагу складають робітники -81,9% та спеціалісти -10,0%. Працівники підприємства крім основної заробітної плати отримують додаткову заробітну плату, яка в структурі фонду оплати займає 45,8%, та інші заохочувальні та компенсаційні виплати (26,1%).

Провівши аналіз собівартості послуг можна з впевненістю сказати що підприємство енергоємне (37,59%), тобто воно споживає значну кількість електроенергії. Це пов’язано з тим, що для викачки з свердловини та подачі споживачам води працюють потужні електромотори. Потужні електромотори встановлені і на очисних спорудах. Значну питому вагу в собівартості займає амортизація (22,07%), а це свідчить про те що на підприємстві старе обладнання. Інші витрати займають в собівартості 13,81%.