Фінансова стабільність в умовах глобальної економіки
5

1. Формування підґрунтя для забезпечення фінансової стабільності  в Україні

 

 

 

Економіка України в 2011 р. після понад річного періоду спаду перейшла у фазу зростання, досягнувши 4,2% річного приросту ВВП. Висхідна динаміка економічного зростання сприяла стабілізації макроекономічного становища країни, створила передумови для подолання низки чинників фінансової нестабільності, пом’якшила вплив перешкод на шляху фінансово-економічного розвитку.

Водночас характер економічного відновлення не дає підстав для висновку про перехід національної економіки до стійкої та тривалої стадії фінансової стабілізації, оскільки все ще зберігаються системні дисбаланси економічного розвитку, спроможні в майбутньому стати джерелом макроекономічної нестабільності загалом і фінансової зокрема.

  Основним рушієм відновлення економічного зростання стала висока позитивна динаміка розвитку промисловості, яка в 2011 р. забезпечила 3,3 в. п. (76,5%) приросту валової доданої вартості. Зростання обсягів промислового виробництва торік становило 11,0% після падіння за аналогічний період 2010 р. на 21,9% (рис. 1).

Рис. 1. Динаміка промислового виробництва в Україні в 2009-2011 рр.,%