Нерівність в доходах, та проблеми бідності
57

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

У курсовій роботі обґрунтовано теоретичні основи нерівності в доходах та проблеми бідності в Україні.

Результати проведеного дослідження дозволяють зробити висновки теоретичного спрямування, основними з яких є:

1. Узагальнення теоретичних засад дослідження глобальної проблеми бідності на сучасному етапі розвитку світової економіки на основі аналізу існуючих теорій і концепцій та уточнення понятійного апарату дозволило надати нове значення таких економічний категорій: глобальна бідність та соціально-економічна бідність. Бідність характерна для кожного суспільства. Вона існує як у бідних країнах, так і у багатих.

2. Встановлено, що в сучасних умовах розвитку кількість глобальних проблем є неоднозначною, єдиної їх класифікації не існує. Згідно зі запропонованою класифікацією глобальних проблем за сферами їх виникнення: геополітичні; природні,соціально-економічні Бідність за такої класифікації віднесено до соціально-економічних проблем.

3. Проведене дослідження засвідчує, що бідність можна розглядати на глобальному, національному та регіональному рівнях. Причини бідності можна узагальнити як глобальні: швидкі темпи глобального приросту населення, цивілізаційні особливості розвитку окремих регіонів і країн, нерівність у розподілі доходів між країнами, економічно неефективний розвиток глобальної системи, глобальні економічні катаклізми, різний рівень розвитку країн, низькі життєві стандарти низки країн, особливості фінансової глобалізації, географічне розташування країн; національні: політична нестабільність, гендерна нерівність, недостатня кількість ресурсів, макроекономічна нестабільність, високий рівень безробіття, скорочення виробництва, економічні і соціальні трансформації; індивідуальні: втрата доходу, індивідуальні установки, природній потенціал індивідуума, склад сім’ї, кількість матеріальних ресурсів домогосподарств.