Зв'язок стратегії і структури підприємства
55

них управлінських задач [20, с.335].

Але оскільки торгові точки підприємства охоплюють місто та район, то поділ підприємства на елементи і блоки відбувається за територіальним принципом, тобто за місцем розміщення її підрозділів. Підприємство в даному випадку побудовано на не повністю за територіальним принципом, так як вона не включає інших процесів, окрім збуту. В даному випадку чисто функціональна структура виявляється не досить ефективною, тому підприємство переходить до використання дивізіональних структур, що орієнтовані або на різні види продукції, або на різні групи споживачів, або на різні регіони. Вибір на користь тої чи іншої структури визначається важливістю цього елементу в стратегічних планах підприємства.

Отже, ВАТ «Троянда» сполучає в собі елементи функціональної та дивізіональної форми структури організації. Функціональний компонент тут звернений на проблеми раціонального управління постачанням товарів народного споживання, а також управління запасами, дивізіональний компонент сконцентрований на сервісі і ринках. [17, с.144]

Тому можна визначити, що ВАТ «Троянда» має організаційну структуру гібридного типу, яка теж має свої переваги і недоліки.

Формальні організації складаються з декількох рівнів управління і підрозділів. Іншою назвою підрозділів може бути термін функціональні області. Це поняття відноситься до роботи, яку виконує підрозділ для організації в цілому.

Структура підприємства - це логічні взаємовідносини рівней управління і функціональних областей, що побудовані в такій формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягти цілей підприємства. Існує основна концепція, що має відношення до структури - концепція спеціалізованого розподілу праці - закріплення певної роботи за спеціалістами, тобто тими, хто здатен виконувати її краще всіх з точки зору організації як єдиного цілого [20, с.90].