Національна економіка: відповіді на запитання
37

Проблема економічної безпеки набуває особливого значення в той час, коли в країні ще не склалися повною мірою цивілізовані ринкові відносини, але вона прагне інтегруватися у світовий економічний простір цих відносин. Саме в такому стані знаходиться Україна на сучасному історичному етапі розвитку.

Умовою економічного розвитку країни та її реальної інтеграції в ЄС є забезпечення високих темпів економічного зростання та економічного розвитку. Низька інвестиційна спроможність країни в цілому та її економічних суб'єктів не дає змогу реалізувати їхній інноваційний потенціал. Інновації потребують значного обсягу коштів не тільки на наукове продукування інноваційних технологій та інноваційних продуктів, але й на втілення їх у практику. 

Під економічною безпекою розуміємо здатність національної економіки забезпечити стабільне економічне зростання й соціально-економічний розвиток суспільства як умови підвищення добробуту народу. 

Відомо, що податки – основа державної казни. Відтак виконання податковою системою фіскальної функції спонукає до підвищення рівня оподаткування й обсягів податків. Але наслідком цього є зменшення доходів суб'єктів підприємницької діяльності й скорочення обсягів інвестування в економічний розвиток. А це – прямий шлях до економічної небезпеки. Показником того, наскільки небезпечна сучасна національна економіка, є державний борг країни. Кожний українець має понад 1000 дол. державного боргу (точніше – 8500 грн.) . Це – реальна економічна загроза для існування країни. 

Саме економічна незалежність обумовлює незалежність політичну. Кожна країна має захищати свої кордони, для чого необхідні матеріальні умови – наявність армії, здатної захистити рубежі країни. А це передбачає високий рівень її озброєності, високі технології у сфері воєнного виробництва, високий рівень освіти військових тощо. Усе назване – питання державного бюджету, обсяг якого залежить від рівня економічного розвитку країни.