Україно-Португальські відносини
3

1. Загальні відомості про країну

 

 

 

 

Португальська Республіка (Republic Potruguesa) розташована на західному узбережжі Іберійського напівострова. В її склад входять Азорські острови і Мадейра. Площа території 91 921 км2, населення 9,9 млн. ч. (1999 р.) - переважно португальці, іноземців усього 1%. Столиця - Лісабон (Lisboa) - 2,04 млн. жителів (1999 р.).

Найбільші міста - Порту, Амадора, Коїмбра, Брага, Сетубал, Евора, Фаро.

Адміністративний поділ - 2 автономні області: Азорські острови та Архіпелаг Мадейра; 22 округи (distrito), які поділяються на райони (concelho), а ті в свою чергу - на парафії (freguesia).

Райони Лісабона і Порту поділяються на квартали (bairro), квартали - на парафії. Крім того, континентальна Португалія поділяється на 11 історичних провінцій.

Офіційна мова - португальська і мірандес.

Грошова одиниця - євро. (До 2002 року - португальський ескудо).

Устрій згідно Конститутції 1976 р. - демократія на чолі з президентом. Законодавча влада належить однопалатному парламенту. Головні партії - соціал-демократична, соціалістична, комуністична і народна. Острівні території мають адміністративну автономію. Домінує католицька церква (католики (97%), протестанти (1%)).

Вступ країни в Европейський Союз прискорив її еволюцію, хоч за своїм потенціалом і ВНП, який припадає на одного мешканця, вона поступається решті країн Західної Європи. Частка промисловості у ВПН 32%, сільського господарства 6,7%. Розвинений туризм, щорічно прибуває понад 10 млн. туристів. Португалія експортує продукцію легкої і харчової промисловості, корок, кораблі, хімічну продукцію тощо. Грошова одиниця - ексудо.

Географічне положення - країна розташована на південному заході Європи, на Піренейському півострові; включає Азорські острови та архіпелаг Мадейра в Атлантичному океані. Португалія - найзахідніша держава Європи. Межує лише з Іспанією. На заході і півдні омивається Атлантичним океаном.