Межа області виробничих можливостей
11

 

2. Причини обмеженості виробничих ресурсів

 

В умовах обмеженості ресурсів суспільство на всіх етанах свого розвитку вирішувало і вирішує сьогодні три питання, що стали центральними і для економічної науки:

Що робити? (Виробники поступово формують структуру суспільного виробництва, його галузі і напрямки. Рік за роком створюються галузі найбільш прибуткові, отже, найбільш розвинуті, а також галузі відстаючі, ті, куди підприємці добровільно не йдуть).

Як робити (яким чином чи способом)? Мається на увазі організація виробництва: планова вона чи ринкова, з найманою робочою силою чи без неї, капітал розподіляється по галузях виробництва централізовано чи переслідує тільки свою вигоду? (підприємці впроваджують більш сучасна технологію виробництва).

Для кого робити? Суспільству, усьому населенню чи тільки тим, у кого є гроші? (виробник визначає використання виготовленого товару, сферу споживання свого продукту, ті групи і соціальні верстви населення, що будуть його купувати, їх статевий і віковий склад, тобто, намагається погодити виробництво і споживання.)

Обмеженість виробничих ресурсів є однією з важливих передумов розвитку і формування економіки. Об'єктивною її основою є дія закону рідкості, знання якого дає можливість зрозуміти необхідність подолання суперечностей між зростанням потреб і обмеженістю виробничих ресурсів.