Міжнародний ринок послуг
3

Вступ

 

 

 

Актуальність теми обраної для написання контрольної роботи зумовлена тим фактом, що становлення економіки України як цілісної системи відбувається за умов розвинутого ринку послуг. Сфера послуг є однією з найважливіших і швидкозростаючих складових світової економіки. В умовах глобалізації світової економіки сфера послуг стає одним із впливових чинників, від яких залежить зростання економіки, підвищення конкурентоспроможності країни на світових ринках, покращення добробуту населення.

Трансформаційні процеси, що відбуваються в Україні, об'єктивно вимагають узгодження національної економічної політики, ринкових перетворень зі світовою системою економічних координат у сфері послуг, а тому дослідження цієї проблематики носить практичний і актуальний характер. У країні є потенціал для розвитку сфери послуг.

Так, розвиток науки, технологій і висококваліфікована робоча сила є необхідними передумовами для динамічного розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, програмного забезпечення, електронної і мобільної торгівлі, які базуються на основі глобальної мережі Інтернет, що може про стимулювати розвиток всієї національної економіки, забезпечити міцні конкурентні переваги на світових ринках. Слід також використати вигідне географічне та економічне положення країни для розвитку транспортної інфраструктури та туризму.

Останніми роками все гостріше постає проблема більш ретельного, детального вивчення світової торгівлі послугами. Ця сфера світової економіки до сих пір погано вивчена. До теперішнього часу провідні вчені світу приділяли їй досить мало уваги, послуги практично не вивчалися. Тому все ще не існує точного визначення послуги, немає чіткого розмежування видів послуг, досконалої системи регулювання сфери послуг, незважаючи на постійно зростаючі масштаби світового обміну послугами.