Проблеми зростання народонаселення
19

Економічне розвинені держави, які досягли нульового рівня приросту населення, мають майже рівну кількість жителів у кожній віковій категорії. Тоді як будь-яка країна з кількістю жителів у віці до 15 років володіє потужним імпульсом збільшення чисельності населення за умови, що не відбувається швидкого зростання коефіцієнта смертності.

Число народжуються постійно збільшується, навіть якщо жінка має всього одну дитину. Це відбувається тому, що кількість жінок, здатних мати дітей, стає дедалі більшим по мірі досягнення дівчатами репродуктивного віку. Населення держави з великим числом людей у віці до 15 років продовжує збільшуватися протягом приблизно 60 - 70 років. Це спостерігається і після того, як сумарний коефіцієнт фертильності жінок даної країни знижується до рівня простого відтворення і навіть нижче. Значення такого серйозного чинника триваючого приросту населення в країнах, що розвиваються може бути знижено тільки завдяки терміновим програма з скорочення народжуваності або за рахунок катастрофічного підйому коефіцієнта смертності.

На підставі цих даних можна зробити висновок, що вирішення проблеми бурхливого зростання народонаселення на Землі криється в контролі над народжуваністю, і навіть якщо програми, метою яких буде знизити коефіцієнт народжуваності, будуть розроблені, успішно впроваджені і успішно виконувати свої функції, то і в цьому випадку у населення Землі буду великі проблеми зі старим населенням. У цьому випадку буде відбуватися сильне старіння населення (у відсотковому відношенні старе населення Землі становитиме все більше і більше від загального числа жителів планети) за рахунок того, що нове молодого населення народжується мало (при дотриманні політики впливу на чисельність населення), тоді як інша частина жителів буде підходити до постпродуктівному періоду свого життя.