Міжнародне публічне право
7

Розділ 1. Джерела та суб’єкти міжнародного публічного права

 

 

Міжнародне публічне право є сукупністю юридичних принципів і норм, обов'язкових для його суб'єктів і областей схожої структури, і використовує практично ті ж, що національне право, юридичні конструкції і визначення.

Проте, міжнародне публічне право, як особлива система юридичних норм, володіє якісними відмінностями від внутрішнього права. Якщо предметом регулювання внутрішнього право є відносини між суб'єктами в межах державної території і в рамках внутрішньої компетенції держави, то міжнародне публічне право регулює відносини, між різними державами.

Звідси випливає, що міжнародне публічне право - це сукупність норм, що регулюють взаємовідносини держав та їх об'єднань (міжнародних організацій) в політичних, економічних, соціальних і культурних сферах співробітництва.

Так само міжнародне публічне право являє собою самостійну систему права, що включає сукупність інститутів і галузей міжнародного права. Комплекс норм однакової цільової спрямованості, які стосуються конкретного об'єкта правового регулювання, утворюють інститут міжнародного права. Прикладом тут може служити - інститут визнання, інститут правонаступництва, інститут міжнародно-правової відповідальності держав.

Галузь міжнародного публічного права - це сукупність міжнародно-правових норм, об'єднаних єдиним предметом регулювання та регламентують відносини суб'єктів міжнародного публічного права в широкій сфері співробітництва. У систему галузей міжнародного права входять право міжнародних договорів, право міжнародних організацій, право зовнішніх зносин, міжнародне морське право, міжнародне повітряне право,міжнародне космічне право, міжнародне екологічне право, міжнародне кримінальне право, право прав людини, міжнародне гуманітарне право.

 Функції міжнародного публічного права - це основні напрямки його впливу на соціальне середовище, обумовлені його суспільним призначенням.