Статистичний огляд ефективності розвитку різних країн
13

Дворазове падіння ВВП на одну особу в Україні після 2000 р. і використання невиправданих коригувань відіграли основну роль у зниженні місця України за узагальнюючим ІЛР з 45 місця у 2003 р. до 102 місця (серед 174 країн) у 2005 р.

У розрахунках за 2007 р. ПРООН була дещо змінена методологія розрахунків цього індексу, що обумовило деяке підвищення місця України — до 91 місця. За останніми розрахунками 2008 р. (Доповідь ПРООН 2010 р.), коли були усунуті знижуючі коригування, Україна дещо піднялась у цьому рейтингу — до 78 сходинки у ІЛР.

Дві інші складові ІЛР не впливали так сильно на зниження України у цьому індексі, бо, хоча тривалість життя при народженні в Україні після 2000 р. знизилась, цей показник залишається вищим за середньосвітовий (Україна у 2008 р. — 68,8 років, середньосвітовий — 66,7 років). А за індексом освіти (0,92) Україна значно випереджає середньосвітовий показник (0,74) і посідає за ним 27—32 місце у світі.

Можна вважати, що в останній Доповіді ПРООН 2010 р. показ­ники ВВП та індексу людського розвитку по Україні реально від­ображають її сучасне місце у світі.

Показники валового продукту на одну особу також обчислює і друкує Світовий банк у двох впливових і авторитетних виданнях — щорічнику «World Development Indicators» та більш стислому аналогічному щорічнику «World Bank Atlas».

По-перше, Світовий банк користується не показником валового внутрішнього продукту (ВВП), а близьким до нього показником валового національного продукту (ВНП). Різниця між ними у тому, що ВВП охоплює валовий продукт, який створюється на території даної держави як вітчизняними, так і зарубіжними економічними одиницями, а ВНП — лише вітчизняними, включаючи й ту частину, яка створюється в інших країнах, і водночас не включає продукт, який створений у тій чи інший країні не вітчизняними економічними одиницями. У більшості країн світу, у тому числі і в