Венчурний бізнес в Україні
3

Вступ

 

 

 

Проголошений українською державою курс на перебудову національної економіки на інноваційних засадах та здійснення високотехнологічного виробництва вимагають залучення потужного фінансування, необхідного для забезпечення ефективного розвитку інноваційних процесів, впровадження у масове виробництво уже існуючих інноваційних винаходів та розробок, а також дієвої підтримки фундаментальної та прикладної вітчизняної науки. Сьогодні ні держава, ні власне підприємства - інноватори, дослідники й виробники не в змозі на тривалий проміжок часу вилучити із обігу значні обсяги коштів. Щодо банківського кредитування, негативні наслідки фінансово-економічної кризи 2008-2009 рр. практично унеможливили отримання фінансових ресурсів під реалізацію високоризикованих програм, якими власне і є інноваційні проекти. Зважаючи на те, що практика залучення коштів підприємствами шляхом емісії цінних паперів та розміщення їх на фондовому ринку в Україні практично не розповсюджена через необізнаність та незацікавленість фізичних осіб у такій низькоприбутковій та ненадійній схемі вкладення своїх заощаджень, на перший план сьогодні виходить питання розвитку венчурного фінансування інноваційної діяльності. Незважаючи на популярність останнього в розвинених країнах світу, в Україні формування національної венчурної системи усе ще знаходиться на початковому етапі, і механізм його практичної реалізації належним чином не відпрацьовано.

Науково-технічний прогрес у багатьох країнах світу демонструє ознаки вступу на новий етап свого розвитку, який характеризується прискореним оновленням споживчих товарів і виробничих потужностей, зміною технологічних цілей і рішень, поступовим підвищенням ролі інноваційного розвитку економічних систем.

Однак в Україні склалася ситуація інноваційної кризи, коли при наявності великої кількості нереалізованих наукових винаходів, практично неможливим є впровадження інновацій, оскільки технологічна основа майже всіх галузей економіки застаріла фізично і морально. Для забезпечення виходу України із важкої системної кризи і переходу до стійкого економічного розвитку за необхідне вважається активізація інноваційної діяльності, впровадження її ринкових механізмів, що дозволить активізувати науково-дослідні й конструкторські роботи, знайти джерела фінансування, впровадження їх результатів у виробництво.