Формування і розвиток вільних економічних зон в Україні
19

Реформування існуючого стану повинно супроводжуватись вибором місця розташування нових ВЕЗ та формуванням пріоритетів у діяльності існуючих. Оскільки сучасна система широкої спеціалізації регіонів в Україні є малоефективною, пропонуємо при розробці державної програми розділити ВЕЗ за видами діяльності. Це дасть змогу уникнути конкуренцію між ВЕЗ України та налагодити співпрацю між ними, дозволить розв’язати проблему існування різних підходів до процесу ліцензування, оподаткування та надання квот.

Наступною важливою умовою державної політики розвитку ВЕЗ має стати формування дієвої системи інформаційного забезпечення, оскільки відсутність доступної інформаційної бази надає обмежені можливості формування реалістичної оцінки існуючих інвестиційних проектів.

Доцільним є створення державного контролюючого органу, який б делегував свої повноваження у створених відділах при міських та обласних радах, що здійснюватиме супровід інвестиційного об’єкту від моменту його заснування та проводитиме експертизу можливостей даного проекту. Здійснивши всі ці заходи, країні вдасться сформувати систему організованих ВЕЗ, забезпечити їх надійне функціонування, підняти імідж спеціальних зон, що сприятиме залученню нових інвестиційних ресурсів у них.

 

2.3 Напрямки розвитку вільних економічних зон в Україні

 

 

 

 

 

В Україні проблема створення і функціонування вільних економічних зон набуває все більшої актуальності. В останні роки Уряд нашої країни приділяв велику увагу процесам формування цих зон і, в першу чергу, розробці необхідної нормативної бази по сприянню їх функціонуванню. Необхідно розглянути існуючу нормативну базу і досвід їх діяльності за останні роки, що дасть можливість зробити деякі висновки щодо удосконалення їх діяльності в майбутньому.