Поняття дізнання у справах про контрабанду
3

Вступ

 

Україна як суверенна держава повинна визначити та створити свою самостійну митну політику, здійснити митне регулювання на своїй території, зміцнити митний кордон.

Для охорони митного кордону України, захисту економічних інтересів країни, Законом України "Про митну справу в Україні" створені митні органи. Потім був прийнятий Митний кодекс України, за яким пішов цілий ряд актів, що регулюють митну справу в Україні, що дає можливість говорити про виникнення в системі права України самостійної галузі - митного права.

Здійснення митного регулювання повинно забезпечити здійснення проведення Україною своєї самостійної митної політики, спрямованої як на інтеграцію у світове економічне співтовариство, так і на захист вітчизняних економічних інтересів.

Митна служба України усе більше і більше відіграє роль у боротьбі з організованою міжнародною злочинністю, у попередженні наркобізнесу, незаконної торгівлі зброєю, у захисті культурно-історичного надбання України.

Перехід до ринкової економіки, зміна внутрішніх і зовнішніх форм економічного обороту, значний ріст злочинів у сфері економіки в Україні вимагає в даний час особливої уваги до питань економічної безпеки країни в умовах лібералізації зовнішньоекономічних зв'язків.

Про важливість боротьби з контрабандою свідчить той факт, Голова Державного митного комітету України Указом Президента був уведений до складу Координаційного комітету з боротьби з корупцією й організованою злочинністю, а свідчить про важливість боротьби з контрабандою свідчить як факт.

Успіх боротьби з контрабандою багато в чому залежить від гарного знання карного і карно-процесуального права, митного і зовнішньоекономічного законодавства України, умілого застосування положень криміналістики в процесі розслідування.