Економічний розвиток країн Латино-Карибського регіону
13

У зв'язку з інтенсивною розробкою природно-сировинної бази регіону стан навколишнього середовища значно погіршився. Основними причинами даного процесу в Латинській Америці стали: вирубка лісів для розширення сільськогосподарських земель, розорювання великих лісових і степових територій, розміщення в багатьох країнах підприємств «брудних» галузей - металургійної, хімічної, гірничодобувної тощо. Усе це поряд зі слабим рівнем розвитку охорони навколишнього середовища в регіоні призводить до неконтрольованого знищення лісів, скорочення генофонду тварин, прискорення ерозії ґрунтів, появи кислотних опадів. Незважаючи на ряд природоохоронних заходів, екологічна ситуація в регіоні залишається незадовільною.

 

5. Характерні особливості розвитку великих Латино-Американських країн на сучасному етапі

 

 

ЧИЛІ. Сьогоднішню 15-мільйонну Чилі називають дзеркалом латиноамериканських реформ. А це означає, що успіхи чи не успіхи реформ у Чилі безпосередньо впливають на хід реформ в усіх країнах Латинської Америки. Чилійська економіка перебуває сьогодні в найкращому стані за показниками, за добре відпрацьованою системою регулювання. А за конкурентоздатністю товарів - посідає п'яте місце після Сінгапуру,Гонконгу, Тайваню та Малайзії.

До 1973 р. Чилі нічим особливим не вирізнялася серед інших країн субконтиненту. Банки, компанії з переробки міді та багато промислових підприємств були націоналізовані, ціни на 3200 найменувань товарів контролювала держава. Після фатального 1973 р. відбувся крутий поворот. Нині в ринковій економіці Чилі панує приватний сектор. Сама економіка є найбільш відкритою на всьому американському континенті, оскільки тарифних бар'єрів у ній менше, аніж у Канаді та США. Ростуть інвестиції в економіку та експорт товарів.