Послуги посередників в міжнародній торгівлі
21

- Стимулювання збуту - короткотермінові заходи, спрямовані на збудження швидкої реакції ринку у відповідь на пропоновану фірмою продукцію.

- Встановлення контактів - налагодження і підтримання зв'язків з потенційними покупцями.

- Пристосування товарів - підгонка товару під вимоги покупців. Це стосується таких видів діяльності як виробництво, сортування, монтаж, упакування.

- Проведення переговорів - спроби узгодження цін та інших умов для подальшого акту передачі власності.

- Організація товароруху - транспортування і складування товарів.

- Фінансування - пошук та використання кошт для покриття витрат діяльності з доставки товарів до споживачів.

- Прийняття ризику - прийняття на себе відповідальності за доведення товарів до кінцевих споживачів.

Виконання перших п'яти функцій сприяє заключенню угод, а наступних трьох - виконанню уже заключених угод.

Питання не в тому, чи потрібно ці функції виконувати-потрібно і обов'язково, а скоріше у тому, хто повинен їх виконувати. Всім цим функціям властиві три загальні властивості: вони поглинають дефіцитні ресурси; нерідко можуть бути виконані краще завдяки спеціалізації; можуть виконуватися і посередниками, і виробником. Якщо частину їх виконує виробник, його витрати відповідно зростають, а, значить ціни на товар повинні бути вищими. При передачі частини функцій посередникам витрати, а внаслідок, і ціни виробника нижчі. Посередники у цьому випадку повинні вилучати плату, щоб покрити свої витрати по організації робіт.

Посередницькі операції, об'єкти і суб'єкти посередницьких операцій. Найбільш характерними посередницькими операціями в рамках перелікованих функцій являються операції по перепродажу товарів, комісійні, обмінні, консигнаційні, брокерські, агентські, лізингові, біржові, аукціонні.