Інтернаціональне співробітництво: форми та рівні
21

 

Стимулювання НТП з боку сучасної держави відбувається в таких напрямках:

Безпосередньо фінансується значна частка НИОКР у системі державних науково-дослідних організацій і ВУЗів.

Діє система державних замовлень за НИОКР приватним та іншим недержавним науково-дослідним організаціям і промисловим корпораціям

Держава фінансує дослідження, пов’язані з виконанням приватними компаніями урядових замовлень на ті чи інші товари

Держава надає фінансову допомогу фірмам, що проводять дослідження в перспективних, з точки зору уряду, напрямах і сферах.

Загалом державою в індустріальних країнах сплачується сьогодні від 40 до 70% усіх витрат на НИОКР. В 2010р. витрати на НИОКР (в% до ВНП) становили серед промислово розвинених країн в середньому 2,5-2,9.

Однією з форм науково-технічних зв’зків, яка одержала значний імпульс на новому етапі НТР є кооперування в іноваційній сфері. В сучасних умовах науково-технічна інтеграція здійснюється на трьох рівнях. Науково-виробнича кооперація на рівні фірм: поєднання зусиль та коштів різних компаній для розробки спільних проектів (“Сіменс”(ФРН) – “Інтел ”(США):розробка і виробництво мікропроцесорів).

Реалізація спільних науково-технічних програм регіональними економічними угрупуваннями. На кінець 80-х років в межах ЄС виконувались роботи за понад 120 науково-технічними проектами, які фінансувалися повністю чи переважно на кошти єдиного бюджету співтовариства.