Нелегальна транзитна міграція
3

Вступ

 

Нашу планету постійно уражають етнічні, релігійні, соціальні і політичні конфлікти, що породжують геноцид, дискримінацію, нетерпимість. Поки ці явища не зжиті, люди змушені залишати рідні місця, рятуючи своє життя.

Нині в усьому світі нараховується 22 мільйона біженців. Це найбільша трагедія. Цих людей різних рас і різних віросповідань можна зустріти в будь-якій країні. Вони змушені, кинувши домівки, майно, родину і батьківщину, бігти через побоювання за своє життя і свободу, саме тому вони - біженці.

Економічні мігранти залишають свою країну добровільно, у пошуках кращого життя, а біженці - побоюючись переслідування і не маючи іншої альтернативи втечі.

У міжнародному праві поняття "біженець" носить обмежений характер, у нього не включаються "економічні біженці". Існують досить обмежені критерії при виявленні тих, хто може користатися статусом біженця і притулком. В Законі України "Про біженців" надане наступне визначення: біженець - особа, що не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стать жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, знаходиться поза межами країни своєї громадської належності та не може користатися захистом цієї країни або не бажає користатися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Виходячи з цього визначення поняття "нелегальний мігрант" не повинно асоціюватися з поняттям "біженець". Хоча біженець може в'їхати на територію України нелегально, оскільки він рятує своє життя, і, найчастіше, іншої альтернативи, як незаконний в'їзд у країну, що може надати притулок, для біженця немає.